top of page

En personlig åbenbaring

 PÅ Chateau la Dorgonne

IMG_8504.jpg

Af jord er du kommet...

Jord

Vinen står solidt plantet. - Bark og rødder så gamle som metusalem.

Den røde jord har altid fascineret mig, men egentlig er det ikke jorden, mineralerne, som er afgørende.

Det er jordens liv, der betyder noget. Mikroorganismerne og deres fantastiske liv er den egentlige smag.

Kort fortalt udskiller mikroorganismerne organiske syrer som frigør mineraler og disse transporteres til vinens rødder, som kvitterer med sukkerholdige eksudater.
En symbiose til gælde for vores smagsløg er skabt.


På Chateau la Dorgonne bruges tilmed efterafgrøder mellem vinrækkerne for at optimere jordens liv og fange kvælstof fra luften. Et godt økologisk princip.

IMG_8511.jpg

Terroir...

Terroir

Terroir betegner hele vingården, klima, landskab, flora, fauna og folket.  Alt hvad en god flaske flyder over med.  Luberon i den sydlige del af Provence, har været hjemsted  for dyrkning af vin siden Gallerne herskede. Soltimerne udgør mere end 2600 pr. år. Natten er kold, hvilket bevarer sukker indholdet i druerne og sikrer en skarp tynd hud, når dagen bryder frem.


Vingårdene ligger på begge sider af selve bjergkæden: Luberon, men jorden er vidt forskellig på nord og sydsiden. Chateau la Dorgonne ligger på sydsiden, hvor jorden har et højt silt indhold i de øvre lag, mens underjorden præges af ler og kalk.


Efteråret er præget af tørke og tørre vinde, hvilket gør området velegnet til økologisk dyrkning, fordi det minimere risikoen for at få høsten ødelagt af skimmelsvampe.
Omlægningen til økologi i området har genskabt interessen for kvalitet og udvikling af smags nuancer.

IMG_8514.jpg

Håndværket...

Håndværk

Vin er et livsværk og i høj grad afhængig af håndelaget. I vinter månederne beskæres vinen for at få stokkene til at bære få gode klaser, før stokkene sætter nye skud i marts – april. I juni plukkes de fleste klaser som grønne og kun et fåtal får lov at leve som bær til vin. September er måneden hvor blade på vinens øst side fjernes, for at lade morgensolen given farve til druerne. August lægges jord ind omkring stokkene, for at gøre klar til vinterens komme.

 

Og så er det høsttid. Alle druer på Chaetau la Dorgonne plukkes med hånd og sorteres, så alene de fuldmodne klaser kommer videre til vineriet. Her presses saften af druerne og der tilsættes ilt for at booste det naturlige gær i druerne der omdanner sukker til alkohol. Efter 6 uger lægges druesaften på fade og hældes på flasker efter 1 til 2 år.

Vinstegning

Sanseoplevelse...

Sanseoplevelse

Merlot udgør alene få procent af vinarealet på Chateau la Dorgonne. Traditionelt blandes druen med nyere sorter, men på Chateau la Dorgonne bevares den ren for at opnå maksimal fylde og blødhed.

 

Glæde og forventning hænger om flasken i dagevis, hvor den tilegner sig den rette temperatur (max. 20 grader). Og så, når det endelig sker, proppen ryger, den første kraftige duft. Et smil, ja et smil spreder sig på mine indtørrede læber og nu i glasset, de fede dråber der bevæger sig sagte over glassets kant og fylder min gane med alt fra den franske muld. Rød er den. Og dens bouquet uovertruffen.

Jeg glædes.

bottom of page